zorgInc

Nieuwsbrief

eHealth Week Amsterdam 2016


 

€ 20 miljoen voor stimulering e-health

 
Minister Edith Schippers (VWS) trekt de komende vier jaar € 20 miljoen uit voor de stimulering van eHealth. Dat maakte zij bekend tijdens de Startup2Scaleup-dag op 7 juni in Amsterdam. Met het geld kunnen MKB-ondernemers worden ondersteund en begeleid bij de opschaling van goede eHealth initiatieven. Doel is veelbelovende innovaties sneller bij de patiënt te brengen en een plek te geven in de gezondheidszorg.

Het zogenaamde ‘FastTrack eHealth initiatief’ gaat uit van publiek private samenwerking. Naast de bijdrage van de Rijksoverheid worden ook afspraken gemaakt met private partijen zoals banken, pensioenfondsen, investeerders en zorgverzekeraars. De komende maanden wordt het programma uitgewerkt en ingericht. Het programma moet in oktober van dit jaar daadwerkelijk van start gaan.


eHealth Week 2016:
“You, at the heart of transition”

 
Van 8 tot en met 10 juni was de Beurs van Berlage in Amsterdam het epicentrum van eHealth. Ruim 2.300 gasten uit 40 landen hebben de eHealth Week 2016 bezocht. Gedurende de driedaagse conferentie stond de patiënt centraal onder het motto “You, at the heart of transition”.

Dit jaar was het programma gebaseerd op drie hoofdthema’s: Empowering People, Social Innovation & Transition en Trust & Standards. Tal van onderwerpen kwamen tijdens de eHealth Week aan bod, waaronder:

 • de toegevoegde waarde van robotica voor senioren;
 • de veranderende relatie arts-patiënt en welke rol eHealth daarin speelt;
 • het managen van chronische ziekten;
 • inzet eindgebruikers bij de ontwikkeling en implementatie van eHealth oplossingen;
 • verbinding van de eerste- en tweedelijn door telemedicine;
 • implementatie en opschaling van eHealth;
 • privacy en regulering (o.a. gebruik van diensten zoals WhatsApp en Dropbox om data en foto’s van patiënten uit te wisselen);
 • interoperabiliteit;
 • best practices e-mental health.

De EU presenteerde verder de finale versie van de Privacy Code of Conduct voor mHealth Apps. Ook waren er matchmaking events en de EU eHealth competition for SMEs. Tijdens deze competitie won ‘Jouw Omgeving’ de derde prijs. Het bedrijf uit Utrecht maakt online oplossingen voor onder meer de geestelijke gezondheidszorg en wist als enige Nederlandse bedrijf door te dringen tot de finale in de categorie ‘Champions’ (bedrijven die de startup fase voorbij zijn en aan het opschalen zijn). In de categorie ‘Champions’ deden 112 bedrijven mee.

Een van de keynote speakers tijdens de conferentie was Jeroen Tas, CEO Connected Care and Health Informatics van Philips. In zijn speech sprak hij over “human-centric connected care”. Voor Tas is “connected care” de volgende generatie van de gezondheidszorg. Het stimuleert dat mensen zelf de regie over hun gezondheid of chronische aandoening nemen en stelt hen in staat om samen te werken met zorgaanbieders, zorgverleners en medepatiënten. Het gaat ook over data-analyse om de eerste tekenen van achteruitgang in de gezondheid te signaleren en deze informatie bruikbaar te maken voor zorgverleners, zodat zij kunnen reageren met de juiste zorg op het juiste moment. Onze gezondheidssystemen moeten mensen helpen zolang mogelijk gezond te blijven. Connected care kan zorgen dat dit gebeurt.

Meest indrukwekkende en inspirerende keynote speaker was wellicht Anne-Miek Vroom, initiatiefnemer en directeur van IKONE. Anne-Miek is geboren met de zeldzame en erfelijke bindweefselziekte Osteogenesis Imperfecta. Dat houdt onder andere in dat de botten erg breekbaar zijn. Zij heeft inmiddels al meer dan 70 fracturen gehad en heeft vergroeiingen van ledenmaten. Dit weerhoudt haar niet om zich in te zetten voor betere zorg, die meer aansluit bij de behoeften van de patiënt. Tijdens haar speech vertelde zij waarom eHealth nog geen vanzelfsprekendheid is voor veel (chronische) patiënten. Anne-Miek somde op hoeveel uren zorg (ziekenhuisopnamen, polibezoeken, huisarts, etc.) zij in haar leven al heeft gehad. In al die jaren waren slechts één e-consult en een paar e-mails mogelijk. Voor de volledige keynote-speech van 35 minuten klik hier.

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad werd op de woensdagavond een drukbezochte High Level Reception gehouden in het Rijksmuseum, waar minister Schippers van VWS het belang benadrukte van structureel samenwerken van politiek, bedrijfsleven en stakeholders uit de gezondheidszorg om van eHealth meer te maken dan digitale technologie alleen. Stichting zorgInc. was ook op deze bijeenkomst vertegenwoordigd.

Volgend jaar vindt de zevende eHealth Week van 10 tot en met 12 mei plaats in Malta. Deze editie richt zich op de grensoverschrijdende uitwisseling van persoonlijke gezondheidsgegevens. Discussies die meegenomen worden vanuit Amsterdam naar Malta zijn:

 • geef patiënten directe toegang tot hun eigen data;
 • gebruik data voor personalised medicine;
 • verplaats persoonlijke data over de grenzen heen (ook van migranten);
 • ondersteun Europese Referentie Netwerken middels eHealth;
 • koppel patiëntgegevens van verschillende bronnen;
 • bevorder veiligheid en privacy van mHealth;
 • verplaats veilig medische gegevens via de “cloud”.

Voor een indruk van de eHealth Week 2016 zie deze video van het ministerie van VWS. Voor wie plenaire sessies wil terugzien klik eHealthWeek of kijk op www.e-healthweek.eu.
 

Startup2scaleup dag

 
Bij stichting zorgInc. weten we alles van de problemen die eHealth startups ondervinden in het traject naar de markt. We waren dan ook enorm blij met de aankondiging van het Ministerie van VWS dat een hele dag tijdens de eHealth Week in Amsterdam aan dit onderwerp besteed zou worden.

De dag trapte af met een speech van Minister Schippers van VWS, waar zij een lans brak voor meer ondersteuning van de eHealth ondernemingen bij het vinden en inzetten van testlabs en proeftuinen in Nederland en de weg naar opschaling. Als klap op de vuurpijl kondigde zij de start van het eHealth FastTrack programma van € 20 miljoen in oktober aan.

Vele sprekers volgden, waaronder een speciale sessie van zorgInc. met ondernemers uit de sector die het publiek vertelden welke problemen zij richting opschaling hadden ondervonden, en hoe zij die hadden opgelost. Grietje Miedema van Babybalance vertelde hoe zij een licentieovereenkomst met vrijwel alle zorgverzekeraars hadden kunnen regelen. Annemarie Johannes van Virtask toonde de zaal waarom haar toepassing “Anne” door veel mensen met een handicap zo gewaardeerd wordt. Waardevolle tips kwamen ten slotte van Mark Willems die met zijn bedrijf en GGZ toepassingen momenteel Europa verovert. Kijk het volledig verhaal hier.

’s Middags was de bootcamp druk bezocht en werden vele afspraken gemaakt tijdens de matchmaking sessies tussen ondernemers, zorgverleners, supportorganisaties en financiers.

Aan het einde van de middag maakte Prins Constantijn van Oranje zijn opwachting als aanstaande opvolger van Neelie Kroes als special envoy van Startup Delta. Klik hier voor het interview dat Secretaris Generaal van VWS Erik Gerritsen met hem had.


Nieuwe opschalingsgids 2016 met veel tips en tools

 
Tijdens de Startup2Scaleup dag op 7 juni is de Zorg voor innoveren opschalingsgids gepresenteerd door minister Schippers. Minister Schippers benoemde in haar introductie: “Leer van degenen die je zijn voorgegaan. Hun verhalen staan in deze gids. Want met de juiste informatie en adviezen kunnen we gezondheidszorg in Nederland nog meer verbeteren!”

Deze gids is voor en door zorgvernieuwers geschreven. Het bevat allerlei handige tips, praktijkervaring en tools die ook in de talks van ondernemers op het podium tijdens de Startup2Scaleup dag aan de orde kwamen.

Een greep uit de tips:
1.   Denk vanaf dag 1 na over opschaling
Een applicatie alleen in het Nederlands ontwikkelen, is niet handig als je vervolgens internationaal wil opschalen.

2.   Zorg voor 1 of 2 aansprekende klanten
Binnen zorgInc. kennen we voorbeelden van bedrijven die via allerlei wegen toegang zoeken tot zorgverleners, de klant, en in gesprek willen gaan met zorgverzekeraars. Samenwerking met vooraanstaande klinieken binnen het veld opent vele deuren!

3.   Houd vol en geef de moed niet te snel op; ook dit hoort bij ondernemerschap
Tijdens de Startup2Scaleup dag meerdere keren benoemd op het podium: “Break-even draaien kan soms tot 5 jaar duren.” Je moet een lange adem hebben om het zorgondernemerschap aan te gaan!

In de gids lees je nog veel meer tips uit de praktijk. Daarnaast worden ook tools aangereikt. Veel plezier en succes!

OPSCHALINGSGIDS »

website: Sbddesign.nl